THE GOSPEL SESSIONS VOL.1 INTERVIEW

met Onno Smit.


In welke setting komt het live spelen van de Gospel Sessions het beste tot zijn recht?


In de setting zoals we het album ook hebben opgenomen. Dat is Paul Willemsen op gitaar, Onno Smit gitaar en tamboerijn, Toon Oomen op drums en Michelle David vocalen. Het album is ook in 1 dag live opgenomen in de Electric Monkey Studios te A’dam.


Ik begrijp dat er veel soorten muziek schatplichtig zijn aan de traditionals uit de gospel. Maar waneer besloot je/jullie de uitdaging aan te gaan om de gospel te ontleden tot de essentie?


4 jaar geleden kreeg ik van een bevriende journalist het album Songs of Light van Shirley Ann Lee. Deze plaat voldoet in zijn geheel niet aan de verwachting van een Gospel plaat. Veel nummers klinken als demo’s. Soms alleen met een valse piano of een sitar-gitaar en op andere nummers hoor je alleen de stem en wat percussie. Super plaat heel mooi gezongen en voor mij een eye opener om eindelijk met die lang uitgestelde Gospel plaat aan de gang te gaan. 


De titel doet vermoeden dat het album een vervolg gaat krijgen , is dat inderdaad een optie?


Zekers, er komen nog twee delen. Hoe die eruit gaan zien is nog niet helemaal duidelijk maar de volgende schrijfsessies zijn al gepland.


Het album is binnen een dag opgenomen, hebben jullie overwogen het live met publiek op

te nemen?


Nee. Een live plaat is iets anders dan een plaat live opnemen. Wat wij hebben gedaan is elk nummer in zijn geheel (zonder overdubs) op de band te zetten met iedereen in 1 ruimte, ook Michelle. De sessie duurde 10 uur. Je moet elk nummer een paar keer doen voor je de juiste feel hebt. Publiek erbij zou alleen maar afleiden en dan ga je ook gauw voor het publiek spelen en niet meer voor de opname. De kans bestaat wel dat we een show gaan opnemen voor een live album.


Waarom is Michelle David de juiste vrouw op de juiste plek ?


Michelle is the real thing. Ze zingt al vanaf haar 4e gospel muziek. Haar eerste gospel groep had ze toen ze 7 was. Voor haar is het niet zomaar een liedje zingen maar a way of life. En daarnaast is Michelle een hele leuke vrouw om mee samen te werken (we werken al een jaar of 7 samen).


Het resultaat van het album mag er zijn, is het een overweging om het om te draaien ?

Ik bedoel dan aan de muziek van jullie bands bijvoorbeeld de kracht van een gospel koor toe te voegen ? 


Zou een idee kunnen zijn maar zo'n plan hebben we nu niet. 


Hoe heb(ben) je/jullie kunnen kiezen uit de enorme schat aan gospels voor het album? 


Dat ging erg organisch. Wij speelde een groove en Michelle zong er flarden tekst overheen. Soms van bestaande nummers en andere stukken tekst hebben we zelf geschreven. We zijn niet echt opzoek gegaan naar de juiste nummers. Na drie schrijfsessies was het album compleet. We werken vooral op gevoel. Als het de groove daar is nemen we snel een demo op en gaan door met het volgende liedje. Michelle weet meestal na een aantal maten al of ze er iets mee kan of niet. Als de groove goed is komt de inspiratie vanzelf.


De recensies en reacties op het album waren zeer enthousiast, heb je wel altijd het gevoel gehad dat er open minded naar is geluisterd ? Of dat de titel van band en album mensen al een vooroordeel gaven?


 Ik denk dat als je een Gospel album op een gerenomeerd indie label als Excelsior uitbrengt er zo sowieso andere mensen naar gaan luisteren dan als het via een reli label was uitgekomen. Verder spreekt het artwork veel mensen aan en worden zo nieuwsgierig naar de muziek. De titel werkt niet altijd mee. Vooral bij de radio zijn ze erg sceptisch als ze het woord Gospel zien. Maar die voordelen verdwijnen meestal direct als ze ons een keer gehoord hebben. Radio 6 draait de plaat heel veel en heeft twee singles in rotatie. Verder pikt ook Radio 2 het goed op. 


Wat heeft de voorkeur?


Spotify of Itunes ? ................ Spotify premium 


Krijgen jullie veel positieve recensies ? 

 

Ja zeer positief, de speellijst blijft groeien. We gaan nu ook naar Spanje voor een show in Santiago de Compestala. Ik zou zeggen hou de website in de gaten!


Welke plaat wil je absoluut nog eens maken en waarom? 


Ik wil heel graag Charlie Parker With Strings een keer opnieuw opnemen en uitbrengen maar dan met bijvoorbeeld Benjamin Herman en het Concertgebouw orkest. Alles live met publiek en natuurlijk in het concertgebouw. 

 

Waar kunnen we meer info over jullie vinden ? 

 

www.thegospelsessions.com

The Gospel Sessions - The Gospel Sessions Vol.1


Met the Gospel Sessions Vol.1 wordt teruggegaan naar de roots van de gospel. Onno Smit(gitaar en tamboerijn)en Paul Willemsen (gitaar)vroegen zich af hoe gospel muziek zou klinken als je het stript en terugbrengt tot de essentie. Het overtuigende en geweldige antwoord is ' The Gospel Sessions Vol.1'. Samen met zangeres Michelle David en Toon Oomen ( drum) doken ze de Electric Monkey Studios te Amsterdam in. Hier werd het album op haast organische wijze geboren. Na een dag jammer was het album zo goed als klaar. Het album is een geweldig eerbetoon aan de traditionele gospel geworden. Het geluid is authentiek en heeft de muziek een geweldige groove. Dit is wat mij betreft een album uit de buitencategorie.  Na deze muzikale reis in negen nummers rest wat mij betreft alleen nog de repeatknop.